STOPPA BYGGET!

Strandskyddet i Klubbensborg ska upphävas och lekpark rivas. Din hjälp behövs före 13:e juni!

Kommunen bygger nya bostäder. I Mälarhöjden skapas mer än 1000 lägenheter och tillsammans med Örnsberg och Axelsberg blir det över 3500. Oron över vad detta kommer innebära är stor.

Närmast gäller det grönområdet mellan Klubbacken och Brådstupsvägen, den så kallade Kastanjeparken och skogen nedanför, ända ner till Klubbensborg.

För att kunna bygga, tänker kommunen i samarbete med det ökända byggföretaget Primula upphäva strandskyddet och allemansrätten. De tänker även riva lekparken och skövla naturskogen.

Hjälp oss att säga nej till detta. Endast fram till den 13:e juni kan allmänheten komma med invändningar. Sedan är det försent.

OBS! De medborgare som inte hör av sig, kommer att uppfattas som positiva till bygget. Detta enligt uppgift från en representant för Stadsbyggnadskontoret på samrådsmötet för projektet i Axelsberg. Låt inte detta ske. Alla får höra av sig - inte bara Hägerstensbor och boende i området. Stadsbyggnadskontoret värderar i detta skede utomståendes synpunkter lika högt. Tipsa vänner och bekanta.

Printa gärna flygbladet (BIFOGAT HÄR >>) och sätt upp där du rör dig, eller ge till folk du känner. Alternativt skicka dem länken till vår hemsida mhv.se/protest

För mer information, FAQ / Vanliga frågor och samlade argument för att stoppa bygget, läs mer nedan.

Vanliga frågor

Hur stort blir området?
10 stora höghus placeras rakt igenom lekparken och i skogen nedanför. Bygget kommer gå längs Klubbensborgsvägen på båda sidor. I det nya förslaget går husen hela vägen ner till Klubbensborg. Se kommunens foto ovan.

Bygger man även i Klubbensborg?
Klubbensborg kommer i detta första steg få finnas kvar, men några av husen är såpass nära vattnet att kommunen tänker upphäva strandskyddet. Husen ligger där Klubbensborg börjar och kommer påverka upplevelsen av området fundamentalt.

Vilka argument kan fälla bygget?
Strandskyddet är nu enligt uppgift den faktor, som har störst möjlighet att fälla bygget. Därtill kommer hotade hackspettar och ännu mer hotade fladdermöss. Experter säger att de fladdermöss som nu bor i parken, kommer att dö.

Jag är inte så insatt. Vilka synpunkter ska jag skriva?
Ska du bara använda ett argument, nämn strandskyddet. Vill du skriva två argument, nämn även att bygget kommer innebära död för fridlysta hackspettar och fladdermöss. Har du tre argument, lägg till kraftigt förminskad lekyta i kombination med ökat antal barn.

Samlade argument

Du kan fritt använda dig av följande argument nedan. Det går bra att kopiera, eller att formulera om själv. Man kan också lägga till helt egna punkter.

Strandskyddet

Kommun och kommersiell byggherre upphäver allemansrätten
Av tio fastigheter kommer tre stycken ligga så nära vattnet, att kommunen behöver upphäva strandskyddet. För att få lov att ta bort strandskyddet krävs dock enligt lag ”särskilda skäl” och ett ”angeläget allmänt intresse”. Experter hävdar, att byggandet av nya bostäder inte kan anses utgöra ett sådant intresse, inte minst med tanke på att det i närområdet ska byggas ca 3400 lägenheter. Med hänvisning till 7 kap. 13 § i Miljöbalken, invänder vi oss i sin helhet emot att Stadsbyggnadskontoret upphäver strandskyddet.

Naturen

Förstört djurliv - fåglar och fladdermöss
I skogen intill Kastanjeparken lever flera fridlysta fåglar. Enligt kommunens egen utredning kommer det bli citat: ”mycket svårt” att bevara dessa fåglars miljö såpass att de kan vistas där och fortplanta sig. Särskilt gäller det arterna mindre hackspett och gröngöling. Om inte en hel rad av artificiella åtgärder görs från kommunens sida år för år (se projektets egen fågelutredning), kan fåglarna dö. Säkert är det dock inte att de överlever, ens med dessa åtgärder.

Allvarligast är läget för fladdermössen, som inte kommer kunna förflytta sig på grund av ljuset från den 70 meter långa raden av hus som bildas. Fladdermössen är skyddade enligt lag. Ändå vill man bygga på platsen.

Därtill kommer att det i området idag enligt uppgift vistas fridlysta och som art hotade igelkottar.

Viktig naturskog huggs ned
Marken för bygget utgörs idag av delvis skyddsklassad naturskog. Inte bara i skogen bredvid parken, utan även på motsatt sida av Klubbensborgsvägen. På andra sidan gatan behöver byggherren t ex demolera skyddsklassad så kallad tallmo, en sorts mark som drar till sig ovanliga fåglar och andra djur som trivs i tallskog.

Skogspartiet kommer till stora delar att skövlas. Vi vänder oss emot detta, eftersom det idag utgör en grön lunga för mängder av besökare. Området ligger under allemansrätten men denna kommer enligt experter att längst ned i skogspartiet upphävas. Detta i och med att strandskyddet upphävs.

Barnen

Kraftigt försämrad lekmiljö
Kastanjeparken är Mälarhöjdens enda naturlekpark. Lekparken kommer med kommunens planer att rivas. Istället ska en ny, kraftigt förminskad lekpark uppföras. Man anger existerande sluttande plan som lekytor. Dessa ytor säger föräldrar i området redan idag inte används av barnen. Ändå ska dessa anföras som lekyta. Föräldrarna menar att barnen föredrar plana ytor.

Trängsel och ökat antal barn
Med 450 lägenheter som byggs i omedelbar närhet på Selmedalsvägen (Fader Bergström) och 150 lägenheter mitt i och runt om lekparken, ökar antalet barn i området dramatiskt. Samtidigt minskar barnens lekareal. Barnen kommer få en allvarligt försämrad lekmiljö.

Den befintliga lekparken och barnens skogsmiljö blir privata gårdar
Stora delar av parken och skogen kommer utgöras inte bara av exklusiva bostäder, utan även av privata gårdar för de boende. Enligt Stadsbyggnadskontorets offentliga planhandlingar är visionen att den 70 meter långa raden av hus ska utgöra en ”mur emot grönskan”. Vi ser denna vision som odemokratisk. Naturen tillhör oss alla.

Professionell barnomsorg får sämre förutsättningar
Lekparken med tillhörande skogsparti är redan idag inte enbart nyttjade av boende i området. Platsen används flitigt även av den professionella barnomsorgen. Park och natur besöks dagligen av dagmammor, förskolor och är idag daglig lekpark för förskolan Bellmanskällan. Med förverkligade planer kommer förskolan att tvingas lägga ner. De får inte plats på den nya, mycket lilla lekplatsen.

Ännu större brist på förskolor med detta bygge
När förskolan som ligger vid parken läggs ner, kommer det uppstå en ännu större brist på förskolor i området. Många boendes farhåga är att nya grönområden därför kommer att upptagas av kommunen, för att bygga nya jätteförskolor. Så är t ex fallet i Bredäng.

Flera år av byggarbetsplats raderar barnens lekmiljö
Vi ställer oss frågande till om lekplatsen ens kommer vara kvar under den flera år långa byggperioden. Förälder: ”Det är tydligt att de återigen inte prioriterar barnen.”

Kulturhistoriska argument - Klubbensborg och Brådstupsparken (Kastanjeparken)

Berömd park förstörd för evigt
Parken, ursprungligen kallad Brådstupsparken, är ett berömt exempel på 1940-talets arkitektur och stadsplanering. Den byggdes av den välkända landskapsarkitekten Erik Glemme, chef på sin tid för Stockholms Parkavdelning. Parken är anlagd så, att invånarna skulle kunna röra sig fritt genom ett stråk av natur ner till vattnet. Parken är skapad för att stå i samklang med Klubbacken. Allt detta kommer nu att demoleras. Kulturhistoriska och oersättliga värden förstörs.

Dramatisk förändring av Klubbensborg
Klubbensborg är en gammal krog från 1600-talet med ett litet hus som ligger kvar på platsen alltsedan dess. När Stockholmare promenerar längs med vattnet hela vägen in från stan, är Klubbensborg och dess café Uddvillan en höjdpunkt. Med stora bostadshus nära vattnet, och ett helt nytt bostadsområde fullt synligt hela vägen upp längs med Klubbensborgsvägen, kommer upplevelsen av denna viktiga och unika miljö trasas sönder för all framtid.

Trafiken

Luften kommer försämras, bullret öka för barnen samt för besökare och boende. Med endast 0,5 planerade parkeringsplatser per bostad, blir det dessutom stor brist på parkeringsplatser i ett område där det redan idag är stor brist.

Tunnelbanan

Enligt Stockholms kommun har man köpt in nya tunnelbanevagnar, där bara ca en av fem personer kommer få plats att sitta. Istället får de flesta stå. Ett enda tunnelbanetåg ska rymma över tusen personer enligt deras planer, med allt vad det innebär i form av påfrestningar för de resande. Äldre kommer ha svårt att röra sig mot sittplatser i de trånga tågen, gravida kommer få svårt att sitta likaså. Vid nästa pandemi, hur möjligt kommer det i tunnelbanan vara att hålla avstånd, när kommunen planerar tiotusentals nya bostäder längs med Norsborgslinjen?

 

Hjälp oss idag genom att skicka ett enkelt mail till Stadsbyggnadskontoret.

KLICKA HÄR >>  så får du vårt färdigskrivna förslag inklusive diarienummer.

Vill du mejla själv, skriv till: stadsbyggnadskontoret@stockholm.se
Skriv i ämnesraden på mailet följande diarienummer (viktigt, annars räknas inte synpunkten): 2020-09513
Glöm inte ditt namn och adress - annars räknar de inte synpunkten.

 

Hälsningar Mälarhöjdsföreningen i samarbete med fristående ideella krafter

GÖR SÅHÄR

KLICKA HÄR >> så får du ett automatiskt mail med rätt diarienummer och färdiga argument i ditt e-postprogram. Du är klar på bara några sekunder.

Eller skicka ett vanligt mail till
stadsbyggnadskontoret@stockholm.se

Skriv i ämnesraden på mejlet följande diarienummer (viktigt, annars räknas inte synpunkten): 2020-09513

Glöm inte att uppge ditt namn och adress - endast de med namn och adress räknas.

Ska du bara använda ett argument, föreslår vi att du nämner strandskyddet. Ex: ”Att upphäva strandskyddet för dessa bostäder är olagligt”.
För två argument, nämn även djurlivet. Ex: ”Stoppa bygget för att rädda rödlistade hackspettar och fridlysta fladdermöss.”
Vill du ta med tre argument, lägg till barnens perspektiv: ”Bygget innebär en kraftigt förminskad lekyta i kombination med ökat antal barn.”
Det är mycket enkelt.